Get Adobe Flash player

Átlépés a gyengénlátók részére készült változatra.

Üzemeltetői tanácsok légkezelő berendezések üzemben tartásához

 A légkezelő rendszerek első látásra nem tűnnek bonyolult szerkezeteknek. A hűtőgépekhez képest valóban nem. Tapasztalataink szerint mégis számtalan üzemzavarért tehetők felelőssé e „néhány csapágyból álló" szerkezetek.

légkezelő berendezésekMiért? Mert egyszerűségük mellett bonyolult fizikai és biokémiai folyamatok képesek fellángolni bennük,melyek hosszabb-rövidebb idő alatt végül üzemzavarhoz,vagy a gyártás minőségromlásához vezethet, nem beszélve a számtalan egészségügyi panaszról amelyet a karbantartatlan légkezelők és klimaszekrények kiválthatnak.

Mindenki előtt jól ismeretes a közelmúlt legionella-botránya, de szép számmal jelentek meg pneumococcus, streptococcus, gonococcus, listeria a megszámlálhatatlanul sok gombatenyészet és azok spórái,valamint virális fertőzések manifesztációi is. 

Ismeretes előttünk több olyan eset is amikor munkaügyi perben fizetett ki a munkáltató jelentős kártérítési összegeket a légkezelőrendszer karbantartatlanságából eredő fertőző betegségek munkahelyi terjedése miatt.

Sok esetben a dolgozó rokkantsági nyugállományba helyezésére is sor kellett kerüljön.

Tapasztalataink szerint sok üzemeltető a légkezelő berendezések látszólag egyszerű felépítése ellenére sem képes a korszerű karbantartási igények kielégítésére.

Tekintettel ezen tényekre az alábbiakban segítséget szeretnénk nyújtani annak jobb megértéséhez, hogy mely követelményekkel kell szembe nézni a karbantartás során és ebben hogyan tud cégünk hathatós segítséget nyújtani.

 Karbantartási feladatok:

 1. Villanymotor-ventilátor szekció

Szinte minden műszaki szakember tisztában van azzal a ténnyel, hogy a forgógépek csapágyai időnként cserére szorulnak. Igen, de mikor?

Kalapácsnyél a gépre és a gyerekkori zongoraórákon edződött 8 oktávot átfogó ultrahang tartományba hajló emberi fül egyből megmondja, hogy egy csapágy várható élettartama mikor ér a végére.

Sajnos ez nem ilyen egyszerű, viszont segít a rezgésdiagnosztika.

Rendszeres mérésekkel felvehető egy folyamatos rezgési trend, melyet az erre kiképzett szakember ki tud értékelni és meg tudja pontosan határozni mikor várható a csapágy tönkremenetele. Igy mindjárt tervezhetőek  a karbantartások, javítások és az ezzel járó költségek.

Nem mellékes az a tény sem, hogy igy optimalizálható a raktáron tartott alkatrész  készlet is.

Rezgési spektrum felvételével meghatározhatók az egyéb géphibák, alap fellazulás, rezonancia-jelenség, egytengelyűségi hiba, dinamikus kiegyensúlyozatlanság, rejtett szerkezeti törések.

Ez szép, szép, de kinek van erre anyagi kerete manapság?! Sok lelkiismeretes és hosszú távon gondolkodó üzemeltetőnek. Részünkről ez nem lehet pénzkérdés!

Cégünk ingyenesen végzi ezeket a méréseket azon ügyfeleinek akik karbantartási szerződést kötnek a légkezelő berendezéseik karbantartására. A normál karbantartási díjban benne foglaltatik ezen szolgáltatás, csapágyállapot-monitorozással. A piac sok szereplője részéről nyert kedvező fogadtatást eme szolgáltatási csomagunk bevezetése és végül emiatt is döntött cégünk mellett karbantartási partnerük kiválasztásakor.

Amióta bevezettük 9 évvel ezelőtt ezt a szolgáltatást nem volt olyan esetünk, hogy karbantartatlanság miatt leállt egy berendezés, mert csapágycserére szorult volna.

Olyan természetesen előfordult, hogy anyaghiba,vagy motor melegedés okán tönkrement egy-egy csapágy de ezek olyan  műszaki vis major esetek amelyekre nem képes 100%-os lefedettséget nyújtani még a rezgésdiagnosztika sem.

A villanymotor-ventilátor egység tengelyeit lézeres tengelybeállító műszerrel állítjuk be 0,01mm pontosan. Az egytengelyűség problémák miatt keletkeznek többek között rendellenes rezgések, kopnak el idő előtt az ékszijak, nagyobb zajszinten üzemelnek a gépek és pulzáló nyomáslengések alakulnak ki a légcsatornákban ami zavarólag hat egy iroda, előadóterem, kórház stb működésére.              

A ventilátor járókerekeket gyakran ellenőrizzük a kiegyensúlyozottság szempontjából. Amennyiben határérték feletti tömeg kiegyensúlyozatlanságot észlelünk a helyszinen 1-2 óra alatt elvégezzük a dinamikus kiegyensúlyozást.

A villanymotorok elektromágneses paramétereit speciális motorteszterekkel ellenőrizzük kiszűrendők a különféle tekercshibák, forgórész és kalicka hibák.

A ventilátorok cseréjéhez saját forgalmazású német-országi importból származó ventilátorok széles skáláját tudjuk szállítani kedvező piaci áron.

2.Hőcserélők

Vajon mik ezek?

Igen! Jól gondolják. Légkezelő berendezések hőcserélőiről vett minták.

Ezek nem tartozékai a berendezésnek és nem is teszik jobbá a működését!

Ezek egyszerűen ellenségek amik ellen küzdeni kell!!!

Hogyan?

A hőcserélőket, fan coilokat, kitisztítjuk mechanikusan, kefés készülékkel, majd sűrített levegővel.

Amennyiben olajos emulzió vonta be a felületüket akkor szárazjeges technológiával letisztítjuk. Kap egy komponens alapozó bevonatot, majd 2 réteg dezinficiáló felületvédő réteget. 1-2 óra száradás után indulhat a berendezés.

A csepptálcákat és a  kondenzvíz csöveket is lekezeljük, hogy elejét vegyük a külön-féle mikrobák terjedésének.

A légkezelő szekrény belső tisztítását is el kell ilyenkor végezni, mert az oldalfalakra tapadt por és zsír réteg kiváló táptalaja a fertőző mikrobáknak.

Ez így már tökéletes?

Majdnem!  A teljes védelemhez ellenőrizni kell a légcsatornákat is és kitisztítani bizonyos időközönként.

Ez már szinte lehetetlen! Pedig nem!

Légcsatorna tisztítórobottal ki tudjuk fém tisztára és sterilre takarítani és fertőtleníteni a légcsatornákat.

Ez a tevékenység az Európai Unió országaiban már 2003 óta kötelezően elvégzendő 2 évente minden légtechnikai rendszeren. Hazánk jelenleg a szabályozás kidolgozásán tevékenykedik, várhatóan rövidesen nálunk is ratifikálásra kerül az erre vonatkozó törvény.

Mindezen tevékenységekről minőségi bizonyítványt állítunk ki, illetve a megrendelő igénye esetén ÁNTSZ igazolást adunk át a munka elvégzését követően.

3.Egyéb tennivalók!

Ellenőrizzük a zsalumozgató rendszert. Energetikai méréseket, beszabályozást végzünk ha szükséges a gazdaságos üzemeltetés végett.

Beszabályozzuk a szabályzó rendszert.

Kicseréljük a szűrőket és gondoskodunk a csere darabok beszerzéséről.

Mérésekkel ellenőrizzük a szállított légmennyiségeket,ha kell újra beszabályozzuk az elszívást-befúvást.

Műszeres mérésekkel meghatározzuk a hővisszanyerők, kaloriferek dinamikus ellenállását, mely az eltömődött állapot mértékére enged következtetni.

Sosem nélkülözi tevékenységünk a rendszerek „mérnöki szemmel" történő áttekintését. Minden esetben javaslatot teszünk a gazdaságosabb, üzembiztosabb üzemvitel megvalósítására, melyre kidolgozzuk a műszaki megoldást, árajánlatot adunk a kedves ügyfélnek és kérésére meg is valósítjuk a szükséges átalakítási terveket.

Ezt az információs anyagot folyamatosan frissítjük, bővítjük. Amennyiben kérdése, észrevétele, tapasztalata van légkezelő berendezések üzemeltetésével kapcsolatban kérjük írjon nekünk az alábbi címre: