Get Adobe Flash player

Átlépés a gyengénlátók részére készült változatra.

Üzemeltetői tanácsok hűtőberendezésekhez

Tavaszi induláskor

A léghűtéses berendezések hűtött vízköri oldalát töltsük fel vízzel. Javasolt kb. -5-6 °C fokra beállított fagyálló keverékkel feltölteni a tavasszal gyakran előforduló éjszakai fagyokra gondolva.

tavaszi karbantartásAz enyhe fagyok átvészelhetők a keringető szivattyú folyamatos üzemeltetésével, ugyanis a keringő víz nehezebben fagy meg mint az álló víz.
A karterfűtést az első indítás előtt min. 6-10 órával előbb kapcsoljuk be. Ez a legtöbb gépen automatikusan elindul amikor a hálózati főkapcsolót bekapcsoljuk.

Figyelem! Számos olyan tipusú hűtőgép létezik,amely egy időmérő automatikának köszönhetően nem is engedi a kompresszort elindulni amig ez a felfűtési idő le nem telik.

Az átmeneti időszak sajátossága, hogy kora délutáni órákban akár 20 °C is előfordulhat, majd délutánra, de különösen a reggeli órákra alacsonyabbra süllyed a hőmérséklet. Ez egy instabil üzemi viszonyt eredményez. A hidegebb időszak jobb kondenzációt ezért látszólagos gázhiányt indukál, míg a meleg idő tökéletlenebb kondenzációt, a gáz fázis nagyobb térfogatú jelenlétét okozza, igy a gépben emelkedik a nyomóoldali nyomás.

Sok megrendelő kéri ilyenkor a gáz bizonyos mértékű lefejtését. Ez nem szakszerű megoldás az ilyen helyzetekre!!!

A végleges és jó megoldás a folyadék gyűjtő-tartály beépítése a hűtőkörbe ami  az expanziós szelep egyenletes folyadék ellátását hivatott biztosítani.

Ha tavasszal rátöltünk a gépre, stabilabb lesz az üzemvitele, viszont a meleg időkben gyakran le fog állni túlnyomásra, ekkor pedig észszerűnek látszana lefejteni egy kis gázt a rendszerből. Sem gazdasági sem pedig környezetvédelmi okok miatt nem tanácsos a hűtőközeggel fölösleges műveleteket végezni.

Néhány karbantartási tevékenység időszaki bontásban:

TavaszNyárŐszTél
Kondenzátor tisztítás
(mosás + mechanikai)
Kondenzátor tisztítás
(vegyszeres)
Kondenzátor tisztítás
(mosás + mechanikai)
Elpárologtató víz oldali tisztítása 2 évente
Vízhűtéses kondenzátor savazás Szivárgáskersés Víz leengedése téliesítés Olajcsere kompresszorokon
Szivattyúk karbantartása Eseti javítások, hibaelhárítás, finomítgatások Hatósági szivárgásvizsgálat Hatósági szivárgásvizsgálat
Erősáramú rendszer felújítása sz. sz. Olajsavasság teszt Olajsavasság teszt F.H. kompresszorok felújítása sz. sz. jav.
Kond. vent. motorok felújítása, javítása   Üzemi próbálval járó javítások F. gyűjtő tartály beépítése
Szigetelések javítása, gumibakok cseréje Csak akkut teendők végzése + szerződéses karbantartás Átállás környezetbarát hűtőközegre Kompresszor munkaszelepek ellenőrzése
Biztonsági szelepek próbája, cseréje   Tartalék berendezés beszerzése  
Hűtőtornyok felújítása, algagátló festés   Hűtőtornyok téliesítése, fagymentesítés  

Ezen tevékenységek értelemszerűen mérlegelés tárgyát képezik a szükségletekhez igazodva.

Ezt az információs anyagot folyamatosan frissítjük, bővítjük. Amennyiben kérdése, észrevétele van hűtőgépek üzemeltetésével kapcsolatban kérjük írjon nekünk az alábbi címre: