Get Adobe Flash player

Átlépés a gyengénlátók részére készült változatra.

Üzemeltetői tanácsok hűtőberendezésekhez

Nyáron

A nyári időszak az ami különösen nagy jelentőséggel bír az üzemeltetők számára akiknek alapvető érdekük a nagy melegben is biztosítani a megfelelő mennyiségű és minőségű hideg-energiát.

üzemeltetői_tanácsok_nyárNem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mekkora jelentősége van különösen ebben az időszakban a megfelelő karbantartásnak. (Sajnos Magyarországon a karbantartások többsége a " nézzünk rá a gépre és számlázzunk" elvet követi.) Alaptétel,hogy egy hűtőgépen mindig van mit csinálni. Széles a skálája az elvégzendő feladatoknak, melyet érdemes a karbantartó céggel lelkiismeretesen elvégeztetni.

Kondenzátor tisztítása

A léghűtéses kondenzátor tisztítása az egyik legfontosabb művelet amely nélkül,biztosan komoly üzemzavarok támadnak  nyári szezonban, nem beszélve a jelentősen akár 60%-al megnövekedő villamos energia fogyasztásról, a kompresszorok fokozott igénybevételéről, olajkokszosodásról és más komoly anyagi vonzattal járó javításokról. A kondenzátorok ellenségei nyárfavirágok, pollenek,lebegő részecskék, porszemek és egyéb növényi részecskék, melyek beülnek a lamellák közé és a forró felület miatt oda makacsul be is égnek. A kondenzátor tisztítása nem nélkülözheti a lamella-blokk vegyszeres tisztítását. Ezt ajánlatos szakszervízzel végeztetni. A kefével,ecsettel stb. végzett tisztítás nem elegendő!!!

Figyelem! A léghűtéses kondenzátorokat TILOS magasnyomású mosóval tisztítani, mert a vízsugár a lamellablokk belseje felé tolja és tömöríti a szennyeződéseket a lamellákat pedig elgörbíti a hűtőlevegő átáramlásának komoly akadályt képezve!

Cégünk a tisztítást  a ventilátorok kiszerelésével kezdi, majd egy speciális importból származó vegyszer kondenzátortisztító berendezéssel történő felhordásával folytatja.  Elegendő állási idő után akár 3-4-szer is megismételjük. Szárítás után felhordásra kerül egy „inhibitor" anyag ami filmréteget képez  a lamellákon és galvanikus bevonatot képez a felületen,  biztosítva a korrózió elleni védelmet,valamint a termikus kontaktusokat a lamellák és  rézcsövek között.

Az éves ütemezés saját gyakorlatunkban a következő:

 • Március: mechanikai tisztítás
 • Június eleje: nyárfavirágzás után teljes vegyszeres tisztítás
 • Augusztus: mosás és mechanikai tisztítás

hűtőberendezések

 hűtőberendezések

A vízhűtéses gépek kondenzátorait megfelelően lágyított és előkezelt vizzel kell üzemeltetni. Vízlágyítás nélkül nagyon sok gond adódhat a hűtőgépekkel.

hűtőberendezések

Rendszeres probléma a hűtőtornyok elszennyeződése. Tapasztalat szerint  az esőztető rózsák általában töröttek, eltömődöttek,a ventilátorok némelyike üzemképtelen, a víz nem „zubog" benne erőteljesen, hanem éppenhogy csak csordogál. A szivattyúk folynak nem szállítanak elegendő mennyiségű vizet a tornyokra. Ilyenkor komoly üzemzavarok állnak elő.

Magát a kondenzátorblokkot és a hűtőtornyokat erre specializálódott szakemberrel érdemes „kisavaztatni" és karbantartatni.

A tavaszi indulás előtt elengedhetetlen ezek rendbetétele.

Alapvető tényként ismerik tőlünk nyugatabbra, hogy a karbantartásra fordított összeg mindig töredéke a karbantartatlanságból adódó hibajelenségek elhárításának nem beszélve a termeléskiesésről és egyéb felmerülő tényezőkről.

 

Hibajelenségek: 

A berendezés nem indul hibajelzést nem ad:

 • Áramlásőr letiltott. Szivattyúkat,elzáró szerelvényeket ellenőrizni.
 • Áramkimaradás Ellenőrizni,hogy minden fázis jelen van-e a gépen.
 • Ketyeg az időzítés letelte után elindul. Várni 5-6 percet indulásig.
 • Nincs hűtési igény. A kívánt érték túl magasra van állítva
 • Épületfelügyelet számítógépe nem adott ki indítási parancsot.
 • Alacsony a külső hőmérséklet,ezen hőmérsékleten nem engedi a szenzor a berendezést elindítani.
  Ez esetben tilos a rendszert erőszakkal elindítani.
 • Távvezérlőt ellenőrizni,hogy helyes beállításba van-e kapcsolva

 Ha ezek egyike sem oldja meg a problémát hívja ki a szervizt!

 A gép sűrűn leáll magas-nyomásra:

 Ellenőrizni a kondenzátor ventilátorait. Mindegyik működik-e és helyes irányba forog?

 Kondenzátor lamellái nincsenek-e elkoszolódva? Slaggal,bő vízzel átmosni!

Sok üzemeltető csinálja,hogy a kondezátor alá egy locsolófejet telepít ami, egyenletes sugárban nyomja  hideg vízet alulról a kondenzátorra. Ez megadja neki azt a hűtőteljesítmény többletet ami nagy forróságban hiányzik a biztonságos üzemvitelhez. Ezt a hűtős szakma természetesen nem nézi jó szemmel,de még mindig jobb mint anyagi és környezeti károkat elszenvedni egy rendellenes üzemállapot miatt.

Figyelem! 32 °C feletti külső hőmérsékletnél a legtöbb hűtőgép eléri fizikai korlátait. Magyarországon a tervezési paraméter 32 °C. Ma már kevés!!!

E fölött sajnos a berendezések az extrém hőmérséklet miatt állóhelyzetükben is lekapcsolási nyomás felett tartózkodnak. Nem ritka hogy álló helyzetükben a gáztöltetet is lefúvatják a biztonsági szelepen keresztül.

Ez nem a berendezés hibája!!! A szerviz sem tud ezen javítani!!! Az üzemeltető lehetősége,hogy vízzel hűtse a berendezés kondenzátorblokkját ügyelve az érintésvédelmi kockázatokra.

Ha a gép többször megállt túlnyomásra érdemes ellenőrizni, hogy a biztonsági szelepen (ha van ilyen  gépen) nem engedte-e el a freont. Erről  alacsony nyomás értékek a manometereken, buborékos áramlás az áramlásjelző ablakban lefúvatószelepnél sistergő hang, olajcsepegés tanúskodnak.

A berendezés újraindításához először vissza kell esnie a nyomásnak a kikapcsolási határérték alá. Ehhez kell 5-6 perc is.

Ha RESET-es a túlnyomáskapcsoló akkor ott le kell RESET-elni.

Ha van a kompresszorok nyomócsonkján kis fekete kocka alakú nyomás távadó akkor azon is egy kék kis kerek gomb megnyomásával nyugtázni kell a hibát.

Végül pedig  a gép paneljén kell a hibát kitörölni,vagy nyugtázni.

Sohasem szabad belenyugodni, hogy a gép leállt hibára, meg kell határozni az okát és ha lehet akkor tenni ellene (pl. vízhűtéssel) hogy ne lépjen fel újra.

A magas hőmérsékleten való üzemvitel érdekében vízhűtéses berendezések telepítését érdemes nagyon komolyan fontolóra venni. A forró égővi országokban pl.  nem igen alkalmaznak léghűtéses gépeket nagyobb ipari teljesítményű kategóriában.

A vízhűtéses gépek stabilabb kondenzációs hőmérsékletet élveznek mint léghűtéses társaik. Emiatt nő az üzemvitel biztonsága, csekélyebb az elektromos energiaigény, kisebb a kompresszorok kopása.

Ha a berendezés leáll alacsony-nyomás hibára:

 • Hűvös, esős napszakban első indításkor történik meg, akkor kiséreljünk meg 2-3-szori indítást a nyomás- és hőmérsékleti viszonyok kialakulása érdekében. Ha nem vezet  eredményre, hívjuk ki a szervizt.
 • Győződjünk meg róla, hogy a hűtött víz oldalon nem kap-e a berendezés eleve hideg vízet, illetve a keringtető szivattyú tökéletesen üzemel-e?!

Az alacsony-nyomás hibajelenségnek a leggyakoribb oka általában a hűzőközeg veszteség, de lehet más hűtőköri probléma. Ezért tartós fennállása esetén hivjon a berendezéshez szakembert!

Alacsony olajnyomás hiba:

Bármi is az ok, ne próbálja elindítani a gépet,súlyos károsodás érheti a kompresszort.

Hívja a szakszervizt!

Túláram védelem,termikus védelem leold:

A hiba oka lehet a kompresszor rendellenes áramfelvétele amit okozhat üzemviteli tényező pl. extrém kánikulai meleg,elszennyeződött kondenzátor ezeket érdemes ellenőrizni. Azonban igen sokszor maga a védelem elektromos rendszere hibásodik meg ,ezek cseréjével lehet a hibát elhárítani. Ez mindenképen a szerviz feladata,ne kísérelje meg elhárítani! 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a bonyolult számítógépes vezérléssel ellátott hűtőgépek igen érzékenyek az elektromos interferenciára különösen a villámcsapásra .A háztetőn vagy annak közelében elhelyezett kültéri berendezések villámvédelmét elengedhetetlenül fontos ellenőrizni és szakszerűen kiépíttetni,mert jelentős anyagi vonzata van az ebből eredő károsodásoknak!

Néhány karbantartási tevékenység időszaki bontásban:

TavaszNyárŐszTél
Kondenzátor tisztítás
(mosás + mechanikai)
Kondenzátor tisztítás
(vegyszeres)
Kondenzátor tisztítás
(mosás + mechanikai)
Elpárologtató víz oldali tisztítása 2 évente
Vízhűtéses kondenzátor savazás Szivárgáskersés Víz leengedése téliesítés Olajcsere kompresszorokon
Szivattyúk karbantartása Eseti javítások, hibaelhárítás, finomítgatások Hatósági szivárgásvizsgálat Hatósági szivárgásvizsgálat
Erősáramú rendszer felújítása sz. sz. Olajsavasság teszt Olajsavasság teszt F.H. kompresszorok felújítása sz. sz. jav.
Kond. vent. motorok felújítása, javítása   Üzemi próbálval járó javítások F. gyűjtő tartály beépítése
Szigetelések javítása, gumibakok cseréje Csak akkut teendők végzése + szerződéses karbantartás Átállás környezetbarát hűtőközegre Kompresszor munkaszelepek ellenőrzése
Biztonsági szelepek próbája, cseréje   Tartalék berendezés beszerzése  
Hűtőtornyok felújítása, algagátló festés   Hűtőtornyok téliesítése, fagymentesítés  

Ezen tevékenységek értelemszerűen mérlegelés tárgyát képezik a szükségletekhez igazodva.

Ezt az információs anyagot folyamatosan frissítjük, bővítjük. Amennyiben kérdése, észrevétele van hűtőgépek üzemeltetésével kapcsolatban kérjük írjon nekünk az alábbi címre: